Varmasti monet muutkin muistavat koulussa tehdyt väriympyrät, joissa tutkittiin päävärejä ja harjoiteltiin välivärien tekoa. Itse olen aina väreillä leikkimisestä ja erilaisten väriyhdistelmien kokeiluista pitänyt. Yläasteella tutkimme eri kulttuurien käsityksiä ja mielikuvia väreihin liittyen. Tämä oli minusta erityisen kiinnostavaa. Värien tutkiminen ulottuu siis kuvataiteen perusopetuksessa aina alimmilta vuosiluokilta ylimmille saakka. Tämä on kirjattuna ylös myös perusopetuksen opetussuunnitelmaan (2004). Väriopin tutkiminen ja harjoittelu on olennaista siksi, että väri on yksi kuvasommittelun olennainen osa-alue. Värejä muuttamalla kuvan tunnelmaa voidaan muuttaa hyvinkin radikaalisti. Itselleni tuli myös oman yläastekokemuksesta se, että väreihin voi liittyä myös kulttuurisia viestejä kuten lipun värit tai uskontoon liittyvät merkitykset. Värien tutkiminen on siis olennaista myös lapsen monikulttuurisen identiteetin rakentamisessa ja monikulttuurisen kuvanlukutaidon kehittämisessä.
Värien sommittelussa voidaan kuvan vaikutelmaa muuttaa erilaisilla väriopin skaaloilla. Esimerkiksi käyttämällä mustan, valkoisen ja harmaan erilaisia sävyjä (musta-valko-harmaa-valööri) voidaan luoda ajaton, tyylikäs ja arvokas vaikutelma. Väriympyrässä toisiaan lähellä olevien värien käyttö luo hillityn vaikutelman. Sen sijaan vastavärien käyttö on tehokas ja vaatii enemmän taitoa taiteilijalta. Pelkästään yhden värin eri sävyjä käyttämällä voidaan välittää tientynlaista vaikutelmaa. Esimerkiksi punainen viestii lämmöstä ja intiimiydestä kun taas sininen kylmästä. (Rastas. 2012.)
![]() |
Rastas. 2012. |
Tällä kertaa tehtävän tarkoituksena oli siis keskittyä värien tutkimiseen. Tehtävänä oli värittää yksi pop-taiteilija Andy Warholin värikirjan kuvista käyttäen jotain väriympyrän väriskaalaa ja välittää sen avulla tietynlainen tunnelma. Tekniikkana oli kuivapastelliliidun kanssa piirtää voimapaperilla olleen Andy Warholin värikirjan kuvan ääriviivat, jolloin painamalla se toisen paperin päälle, kuva jää siihen. Olin ensin ihmeissäni, että miksi emme itse tehneet jotain kuvaa, mutta itseasiassa kyseisen tekniikan avulla saimme keskittyä juuri pelkkiin väreihin. Valitsemassani kuvassa oli jo heti sen nähdessäni hieman vedenalainen tunnelma ja halusin tämän välittää myös omassa työssäni. Halusin myös kuvaan rauhallisuutta (kenties siksi, koska kuuntelin työskennellessäni rauhallista musiikkia) ja keveyttä. Halusin siksi käyttää väriympyrässä toisilleen läheisiä värejä (sininen-vihreä-keltainen) ja ohentaa niitä veden kanssa.
![]() |
Valitsemani "väritys"kuva |
Akvarelliväreillä työskentely oli mielestäni mukavaa ja ne sopivat vedenalaisen vaikutelman luomiseen erittäin hyvin. Värien tutkiminen työtä tehdessäni oli mielestäni mielenkiintoista ja oli vapauttavaa keskittyä vain siihen miettimättä samalla myös mitä piirtäisi. Työn lopputulokseen olen melko tyytyväinen. Kenties taustaa olisin voinut keventää vielä lisää ja sävyjä tasoittaa, mutta pelkäsin pilaavani työni, jos olisin mennyt "sörkkimään" sitä lisää.
![]() |
Valmis työ |
![]() |
Työskentelyvälineet |
Lähteet:
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. 2004. Helsinki: Opetushallitus.
Rastas, Riitta. Luentosarja: Kuvan rakentaminen: värioppi. 24.10.2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti