keskiviikko 14. marraskuuta 2012

TyPoGRaFia !

Ensimmäisen KuVi-kurssimme kerran jälkeen ryhdyimme tarkastelemaan typografiaa. Itselle typografia toi ennen kurssin alkua mieleen kirjaintyypit kuten Arial tai perinteinen Times New Roman. Typografia on aiemmin tarkoittanut kirjaisintyyppiä, mutta myöhemmin se on laajentunut. Aamukahvia juodessasi ja lukiessasi sanomalehden sivua katsot itseasiassa typografista tuotetta. Selatessassi internetissä eri sivuilla tuijotat sivuja, joiden typografia on suunniteltu tarkkaan. Typografia on siis laajentunut tarkoittamaan "paino- tai digitaalisen työn ulkoasua ja sen suunnittelua"(Kangas, 2012).  Koko loppu kurssimme ajan kokeilimme, suunnittelimme, tutkimme ja teimme typografisia tuotteita PowerPoint -ohjelmalla tai käsin. Jotta pääsimme aiheeseen sisälle ensimmäinen pieni harjoituksemme oli luoda oma "nimikyltti". Tehtävä antona oli tehdä oma nimikyltti käyttäen muodoista ympyrää, kolmiota ja neliötä ja väreistä sai käyttää mustaa, valkoista sekä päävärejä. Tehtävänanto tuntui ensin hyvin rajoittavalta, mutta työskentely lähti nopeasti liikenteeseen ja kokeilujen kautta päädyin kyseiseen lopputulokseen.

Nimikyltti
Pienen "alkulämmittelyn" jälkeen ryhdyimme työskentelemään enemmän tekstin ja kirjaintyyppien kanssa. Saimme kotitehtäväksi lukea kirjaintyypeistä ja kävimme luennolla vielä tarkemmin läpi kirjaintyyppejä ja kuinka niitä tulisi käyttää. Itselle tulivat täysin uusina oppeina suositukset fonteista otsikoihin, leipäteksteihin ja alaotsikoihin.  Syvennyin myös tarkemmin lukemaan Loirin ja Juholinin (1998) Visuaalisen viestinnän käsikirjasta kirjaintyyppien historiasta ja siitä, kuinka myös siinä ovat vallinneet rokokoon ja barokin ym. aikakaudet. Tämän jälkeen olen itse huomannut tutkivani sanomalehtien sekä muiden painotuotteiden fonttien valintaa. Tätä voisi harrastaa mm. sanomalehtipäivänä tai milloin vain oppilaiden kanssa koulussa. Materiaaleja on helposti saatavilla ja lasten maailmaan liittyviä tuotteita on paljon.
 
Tämän jälkeen lähdimme itse kokeilemaan fontteja internetistä poimitun lauseen avulla. Lausetta pätkittiin tai hajoiteltiin erilaisiin osiin sekä muuteltiin fonttia haluamallamme tavalla. Tehtävänanto oli melko vapaa tällä kertaa ja jokainen sai tehdä omannäköisensä teoksen. Tehtävään annettiin myös hyvin aikaa, jolloin erilaisten vaihtoehtojen ja fonttien kokeiluun jäi hyvin aikaa. Jälleen kerran helppo ja hauska tehtävä toteuttaa myös alakoulussa oppilaiden kanssa. Oppilaiden kanssa voidaan pohtia, kuinka erilaisin fontein voidaan tuoda lauseen tunnelma tai sanoma esille tai kuinka lause voi muuttua, kun se pätkitään osiin tai fonttiin lisätään väri tai muu efekti.
Huoneentaulu
Kyseisten tehtävien avulla pääsimme typografian tutkiskelussa hyvin alkuun ja sisälle yhden typografian osa-alueeseen eli tekstiin ja siihen liittyviin ominaisuuksiin. Pienet harjoitustyöt toimivat tässä opetuksessa mielestäni hyvin ja usein koulumaailmassa ei ole aikaa teettää suuria töitä, joten tehtävien käyttö koulumaailmassa toimii myös hyvin. Odotan innolla uusia kertoja ja lisää typografian maailman sisälle pääsemistä !

Lähteet:

Kangas, O-P. 2012. Luentodia: Fontti on viesti. Turun yliopisto. 

Loiri, P. & Juholin, E. 1998. Visuaalisen viestinnän käsikirja. Helsinki: Inforviestintä Oy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti