tiistai 27. marraskuuta 2012

Etiketit esiin !

Mainonnassa ihmisille myydään tuotteen lisäksi myös mielikuvia sekä arvoja. Meidän tehtävänämme oli pakata arvomme tuotteeksi ja tehdä tuotteen etiketti. Itselleni tärkeäksi asiaksi on muodostunut rehellisyys ja aitous. Tämä ulottuu jopa ruokaan asti ja olen pyrkinyt suosimaan luomua ja mahdollisimman vähän jalostettua ruokaa ja sen sijaan välttämään mahdollisimman pitkälle jalostettua. Itseäni harmittavat nykypäivänä tuotteissa olevat maininnat luonnonmukaisuudesta ja aitoudesta, vaikka pakkauksen kyljessä on pitkä lista e-koodeja ja säilöntäaineita. Halusin tuoda esiin omaa arvoani kritisoimalla nykymaailman tapaa huijata asiakkaita.

Tuotteen päättäminen tapahtui yksinkertaisesti niin, että kotoani löytyi sopivasti tyhjä lasipullo tehtävää varten. Pian syntyi ajatus "Naapurin mummon omenajuomasta". Etikettiin sommittelin pieniä tekstejä, joihin piilotin kritisoivia viestejä kuten "80% e-koodeja", jossa "e-koodeja" luki todella pienellä fontilla, ettei vain kuluttaja huomaisi. Lisäksi halusin huijata katsojaa ajattelemaan sanan "Naapurin" viittaavaan läheiseen tai suomalaiseen mehuun. Etiketin oikeassa reunassa lukee kuitenkin "Valmistumaa: Viro", eli naapurimaamme. Osa teksteistä jäi valitettavasti niin pieneksi präntiksi, ettei tekstistä oikein saa selvää. Uusien ja uusien tulostusten ottaminen on kuitenkin hintavaa ja päätin tyytyä omaan kyseiseen lopputulokseen.


Peruskoulun oppilaiden kanssa tehtävä on erittäin hyvä esimerkiksi yhdistää ympäristötietoon tai kaupallisen alan opiskeluihin. Tehtävä johdattelee lasta pohtimaan kriittisesti valmistajien tapaa myydä tuotteita kuluttajille mielikuvamainonnan tai jopa harhaanjohdattelun avulla. Samalla saadaan hyvää keskustelua eettisistä velvollisuuksista teollisuuden alalla tai yleisellä tasolla. Tehtävän aikana lapsi samalla havainnoi omaa ympäristöään tarkemmin ja kiinnittää huomiotaan ympäröiviin muotoilutuotteisiin ja teksteihin. Nämä tavoitteet on kirjattu myös kuvataidekasvatuksen perusopetuksen opetussuunnitelmaan (2004). Tehtävä on siis jälleen hyvä keino herättää lasten kriittistä ajattelua, jota nykymaailmassa tarvitaan yhä enemmän ja enemmän.

Lähde:

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. 2004. Helsinki: Opetushallitus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti